miércoles, 29 de abril de 2015

Clostridium tetani

Nom: Clostridium tetani, C. tetani.

Classificació: Fílum: Firmicutes, classe: Clostridia, ordre: clostridiales, família: clostridiaceae, gènere: clostridium.

Característiques morfològiques: 

Bacil grampositiu, prim, de mida d'entre 0.3-2 x 2-18 micròmetres. És acapsulat, esporulat i mòbil, gràcies a la presència de flagels perítrics, tot i així hi ha algunes soques aflagelades. Té forma de raqueta de tenis ja que en un dels extrems es situa l'endoespora, deformant el soma.

Macroscòpicament té un aspecte gris, translúcid, de vora irregular. Acostumen a aparellar-se o agrupar-se en cadenes curtes, però també es poden trobar individualment.

Característiques metabòliques: 

Són anaerobis estrictes, per tant fan la fermentació, concretament d' aminoàcids. Són catalassa negatius. Tenen un metabolisme quimioorganoheteròtrof, per tant la font de carboni i de poder reductor provenen de matèria orgànica i l'acceptor final d'electrons és el producte del procés de fermentació.

Produeixen 3 toxines, la tetanospasmina o toxina espasmogènica, la tetanolisina i la toxina no espasmogènica. Algunes soques poden adaptar-se a un medi amb oxigen, però perden la capacitat per produir aquestes toxines.

Característiques ecològiques: 

Es troba principalment en zones temperades, ja que són molt sensibles a la calor i en absència d'oxigen (anoxigèniques). Les espores es troben en sòls de zones rurals càlides i humides, en fems i en elements tèxtils com el cuir i la llana. També es poden trobar en intestins humans o d'animals. Aquestes poden perdurar latents fins a 40 anys sota condicions extremes i conservant igualment les característiques infecciones.

Altres característiques, aplicaions o prolemàtiques: 

És el bacteri responsable de la malaltia del tètanus. Aquesta malaltia acostuma a dur-se a terme per l'efecte infecciós de les espores després de que el microorganisme hagi germinat. Les espores entren a l'hoste a través de petites ferides obertes o úlceres cutànies. Quan les condicions en els teixits siguin favorables, C. tetani començara a produir la toxina tetanospasmina que serà alliberada per autòlisis. A partir d'aquí, aquesta es difundirà per via neural o humoral.  Aquesta toxina podrà bloquejar les senyals nervioses de la medul·la espinal als músculs, causant espasmes musculars intensos i dolorosos. La manifestació més freqüent d'aquesta malaltia és el tètanus generalitzat, en el qual es veuen afectats els músculs de la mandíbula, de la cara, del tòrax i l'esquena, provocant esquinçaments musculars per la paralització de la musculatura tensa i fractures als ossos.

A nivell industrial l'únic interès que hi ha és per produir la vacuna contra la malaltia.

Referències: 

A part de la bibliografia recomanada:

http://www.insht.es/RiesgosBiologicos/Contenidos/Fichas%20de%20agentes%20biologicos/Fichas/Bacterias/Ficha%20Clostridium%20tetani.pdf 

Romero R., Microbiolgía y parasitología humana, Méjico, Editorial Médica Panamericana,1999. 


http://es.slideshare.net/lupergon1/clostridium-tetani-43162363?related=2 

http://es.slideshare.net/TraviesoCarmesi/31-clostridium-tetani?related=1



No hay comentarios:

Publicar un comentario