miércoles, 29 de abril de 2015

Shewanella spp.


Nom: Shewanella spp.

Classificació:

  • Domini : Bacterià
  • Filum: Proteobacteria
  • Classe: Gammaproteobacteria
  • Ordre: Alteromonadales
  • Família: Shewanellaceae
  • Gènere: Shewanella

Característiques morfològiques:

Shewanella provinent de una família de bactèries marines, es un bacil Gram negatiu no fermentador, d’un grup heterogeni de microorganismes sapròfits, amplia i mundialment distribuïts a la natura.
Es tracta d'una proteobacteria que comparteix categoria taxonòmica amb altres bacteris tan conegudes (i nocives) com la Salmonella o l'Helicobacter. Pertany la classe de les gammaproteobacterias i l'ordre de les alteromonadales.
Podem classificar-les en Shewanella putrefaciens, és la que s'encarrega de corrompre el peix i el marisc fins a convertir-lo en una despulla pudent i summament perjudicial per a la salut. Shewanella oneidensis és un bacteri que pot reduir els metalls pesants tòxics i pot viure en qualsevol tipus d'ambient, amb o sense oxigen. I finalment Shewanella algae que es la unica especie aïllada en humans juntament amb Shewanella putrefaciens però S.algae es la que causa el 80 % de les infeccions en humans.Poro em de dir que trobem varies especies més desconegudes.

Característiques metabòliques:

Majoritariament es caracteritzen metabòlicament per ser bacils gram negatius no fermentadors, oxidasa i catalasa positius i mòbils.

Shewanella oneidensis és un bacteri facultativa, capaç de sobreviure i proliferar en condicions aeròbiques i anaeròbiques. L'especial interès en S. oneidensis MR-1 gira entorn al seu comportament en un ambient anaeròbic contaminat per metalls pesats, ja que pot utilitzar aquests metalls com a acceptors d'electrons, entre ells hi ha el ferro, plom, l'urani, el crom i el mercuri. D'aquesta manera redueix els metalls i els fa insolubles i menys biodisponibles per altres organismes vius. La respiració cel·lular d'aquests bacteris no es limita als metalls pesants; aquest bacteri també pot usar sulfats, nitrats i cromats quan creix anaeròbiament. Els donadors d'electrons són compostos orgànics podent ser contaminants halogenats.



Característiques ecològiques:


Es troben fonamentalment en ambients marins però també la podem trobar a reservoris aquàtics, reserves energètiques naturals , productes de procedència animal (peix , carn, aus, làctics) i també al a qualsevol tipus de sòl inclús cementiris nuclears.

Altres característiques, aplicacions o problemàtiques:

Shewanella: La bacterià antinuclear

Científics nord-americans investiguen Shewanella oneidensis, capaç de purificar metalls tòxics i passar-los a substàncies innòcues. Poden arribar fins i tot a netejar metalls com l'urani, el tecneci i el crom. I aquest potencial és el que els científics de l'Escola de Recursos Naturals i Mediambientals de la Universitat Estatal d'Ohio, pretenen aprofitar per purificar components tòxics de l'activitat nuclear com són l'urani, el tecneci i el crom.

http://www.ifr.ac.uk/spm/p7lsm_img_1/fullsize/BFILM39.GIFhttp://www.ifr.ac.uk/spm/p7lsm_img_1/fullsize/BFILM39.GIFInfecció:

S’han documentat varis infeccions per aquest tipus de bacterià, els pacients van experimentar infeccions de teixits tous, infeccions de l'oïda, o abdominal i infeccions del tracte biliar.
Elías Vera, Mª Mercè Ruiz

No hay comentarios:

Publicar un comentario