lunes, 27 de abril de 2015

Ralstonia spp.


Ralstonia spp.


NOMRalstonia spp.

CLASSIFICACIÓ
  •  Fílum: Proteobacteria
  • Classe: Betaproteobacteria
  • Ordre: Burkholderiales
  • Familia: Ralstoniaceae
  • Gènere: Ralstonia

CARACTERÍSTIQUES MORFOLÒGIQUES
Són bacils els quals fan entre 1 i 5 µm de llargada i de 0,5 a 1 µm d’amplada. Són gramnegatius amb un o diversos flagels polars. No formen espores ni tampoc càpsula. El seu contingut en GC (guanina-citosina) pot variar entre un 55% fins a un 70%.


CARACTERÍSTIQUES METABÒLIQUES
Quimiolitotròfics. No fermentadors. Poden ser tant autotròfics com heterotròfics. Aquests microorganismes poden utilitzar tant la matèria orgànica com la inorgànica (per exemple també poden utilitzar CO) com a font d’energia. Presenten una resposta positiva a la prova de l’oxidasa, això ens indica que l'existència d'un citocrom c i que, per tant, és capaç d’utilitzar l’O2 per a produir energia en una cadena respiratòria.
Oxiden hidrogen (contenen com a mínim una deshidrogenasa a la membrana i una altra al citoplasma). L’hidrogen és oxidat reduint el NAD, formant NADH, el qual s’utilitzarà més endavant per a fixar el CO2 en el Cicle de Calvin.
Posseeixen una cadena respiratòria molt llarga i similar, tot i que no igual, a la cadena respiratòria d'alguns organismes respiradors aerobis. 



CARACTERÍSTIQUES ECOLÒGIQUES
Capaços de viure en condicions on només hi hagi hidrogen com a donador d’electrons i oxigen com a acceptor d’electrons. Es pot trobar a l’aigua, al sòl, en sòls contaminats per metalls pesats, en plantes i ocasionalment en mostres biològiques (com per exemple en secrecions respiratòries de pacients amb fibrosi quística).

Molt freqüentment, viuen en zones de transició entre medis oxigenics i medis anòxics per tal d’aprofitar l’hidrogen sintetitzat pels organismes fermentadors anaerobis. La seva temperatura òptima de creixement varia entre 30ºC i 37ºC.


ALTRES CARACTERÍSTIQUES, APLICACIONS O PROBLEMÀTICA
Tot i que com hem dit anteriorment, són aerobis però en certs casos poden realitzar una respiració cel·lular anaeròbica mitjançant un desnitrificació.

Ralstonia spp. causa infeccions a les vies respiratòries i urinàries, especialment en pacients immunodeprimits. Ralstonia pickettii (FIGURA 1) és el patogen més important en humans dins aquest gènere.


FIGURA 1. Organisme de l'espècie Ralstonia pickettii. Font:bacmap.wishartlab.com
Per altra banda, Ralstonia solanacearum és un patogen important per a moltes plantes (incloent patates, tomàquets i tabac entre altres) ja que té un ampli rang d’hostes. Colonitza el xilema de diverses plantes provocant que es merceixin i es podreixin. Aquests microorganismes són capaços de formar biofilms.(FIGURA 2)



FIGURA 2. Planta i patata afectades per Ralstonia solanacearum. Font:www.apsnet.org/
Ralstonia eutropha és capaç de degradar una gran llista de compostos cloroaromatics i contaminants químics (FIGURA 3). És utilitzada en biotecnologia degut a que és capaç de produir termoplàstics biodegradables, concretament PHA. A més, és capaç de metabolitzar certs metalls pesats.

FIGURA 3. Imatge de Ralstonia eutropha mitjançant microscopi electrònic. Font microbewiki.kenyon.edu

BIBLIOGRAFIA
  • Molecular Detection of Human Bacterial PathogensMichael P. Ryan, J. Tony Pembroke, Catherine C. Adley.  Apr 2011, 769 -778 Capítol 66: Ralstonia.
  • Retrato Microbiológico. M. Eugenia Valenzuela M. PDF extret de la web www.scielo.cl/ consultada el 24 d’abril del 2015.
  • Peritonitis due to ralstonia mannitolilytica in a pediatric peritoneal dialysis patient. John Dotis, Nikoleta Printza, Anagnostina Orfanou, Evangelia Papathanasiou, Fotios Papachristou. Article extret de la web www.newmicrobiologica.org/ consultada el 24 d’abril del 2015.
  •  Microbewiki.kenyon.edu web consultada el 26 d’abril del 2015.


Judit Salvà, Marc Molina, Marc Simón i Maria del Mar Trias.

No hay comentarios:

Publicar un comentario