lunes, 27 de abril de 2015

Legionella spp.

Nom: Legionella spp. (Figura 1)



Figura 1- Bacils de Legionella spp. amb flagels
Classificació
Fílum: Proteobacteria
Classe: Gammaproteobacteria
Ordre: Legionellales
Família: Legionellaceae
Gènere: Legionella

Característiques morfològiques
La Legionella spp. té forma de bacil i és un bacteri gram negatiu. Té una mida d'uns 2-20 μm de longitud i d'amplada fa uns 0.3-0.9 μm. Es pot moure gràcies a un o més flagels que té. No presenten càpsula. 

Característiques metabòliques
Són bacteris quimioorganoheterotrofics i aeròbics. La Legionella spp. fa servir la matèria orgànica (com els aminoàcids) com a font de carboni, poder reductor i d'energia. Són microorganismes que fan la respiració aeròbica i el seu acceptor d'electrons és l'oxigen. Fa servir un alt contingut de ferro per a nutrir-se i necessita en el medi L-cisteïna per viure.

Característiques ecològiques
El seu rang de temperatura és molt ample, però prefereix viure entre 35ºc i 40ºC, que és la temperatura òptima per la seva replicació. Per sobre dels 55ºC, la Legionella spp. mor. El seu rang de pH és 5.5-9.2.
La podem trobar en hàbitats aquàtics naturals (sobretot en aigües estancades) i en sistemes artificials de distribució d'aigua i en aires acondicionats formant biofilms.
De forma natural es troben amb poca concentració, ara bé, quan troba bones condicions, en un ambient favorable, la concentració augmenta molt ràpidament en biofilms i arriba a nivells perillosos per a les persones quan aquests biofilms s'erosionen i els bacteris passen a l'aigua.

Altres característiques, aplicacions o problemàtiques
La Legionella spp. causa legionel·losis, una malaltia que es pot transmetre a partir de gotes d’aigua contaminades que poden ser inhalades a travès dels aerosols. Els seus símptomes són debilitat, tos, febre molt alta i calfreds. Pot ser mortal per a la gent amb edat molt avançada i gent amb la salut dèbil.

Es difícil d'identificar, ja que les seves cèl·lules no es tenyeixen bé a la tinció de Gram, a causa de la quantitat de fosfolípids de la membrana. Es necessiten tincions especials per estar segurs que és Legionella spp. com la tècnica de immunofluorescència.

Bibliografia
• Ingraham, J., Ingraham, C. (1998). Introducción a la microbiología 1 (1a ed.). Barcelona: Reverté
• Ingraham, J., Ingraham, C. (1998). Introducción a la microbiología 2 (1a ed.). Barcelona: Reverté
• Madigan, T., Martinko, M., Parker, J.(2008). Brock. Biologia de los microorganismos. (10a ed.). Madrid: Pearson prentice hall
• M. Wadowski, R. Wolford (2015). Effect of temperature, pH, and oxygen level on the multiplication of naturally occurring Legionella pneumophila in potable waterRecuperat el 25 d’Abril del 2015 des de  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC238529/



Nina Palacios - Dèbora Pozas - Laia Solà - Anna Vidal

No hay comentarios:

Publicar un comentario