miércoles, 29 de abril de 2015


Microcystis aeruginosa


Nom: Microcystis aeruginosa

Classificació:

Domini: Bacteria
Fìlum: Cyanobacteria
Classe: Cyanophyceae
Ordre: Chroococcales
Família: Microcystaceae
Gènere: Microcystis
Espècie: Microcystis aeruginosa


Característiques morfològiques:
Cèl·lules esfèriques o lleument allargades i petites (2.61-5.40μm), presenten vesícules de gas que permeten regular la seva posició a la columna d'aigua.
És unicel·lular però es troba formant colònies que al principi tenen forma esférica, però perden la seva forma deixant un forat al centre, aquestes són prou grans com per poder ser vistes a ull nu.

Característiques metabòliques:
Depenen de la llum (fan la fotosíntesis oxigènica) i de l’oxigen, tot i així poden viure durant periodes de temps en condicions de foscor en llacs eutròfics, és a dir, ric en nutrients.
Produeix un tipus de toxines anomenades microcistines, uns pèptids cíclics que actuen en rosegadors i  humans com hepatotoxines. Aquestes toxines són molt solubles en aigua, estables a diferents pH i resistents a la llum UV. A part de provocar efectes tòxics al fetge provoquen irritacions a la pell per contacte directe, vòmits, marejos i dolors abdominals.

Característiques ecològiques:
Quan la columna d’aigua és estable poden acumula aigua i formar blooms a la superfície.
La formacio d’altres blooms generen condicions anaeròbiques, desfavorables per a espècies de fitoplacton, però Microcystis aeruginosa ha mostrat una tolerància més alta que altres del seu gènere, el que explica la  seva predominància.

Altres característiques, aplicacions o problemàtiques:

Actualment és una de les éspecies mes perjudicials, degut a la formació de blooms que provoquen la formació elevada quantitat de microcistines, provoquen problemes de contaminació del ecosistema aquàtic i danys en el peix i el marisc. A mès, disminuix la qualitat de les aigües potables, provocant mal gust i olor a l'aigua. Els extractes de palla d'arrròs i del blat proquen la disminució del creixement d’aquest microorganisme.

No hay comentarios:

Publicar un comentario